Foto: Dunja Maksimović

Nakon izlaska debitantskog albuma „Drugo mesto“ (Više manje zauvijek) s kraja 2020. Niko Nikolić predstavlja „Privatni indigo“ sa deset pesama u kojima se bavi sobom, porodicom, prijateljima i lokalnim problemima. Album je dostupan na svim digitalnim platformama, bandcamp-u i YouTube-u.

Privatni indigo“ nastao je u saradnji sa producentom Srđanom Popovom (Sergio Lounge), a predstavlja i drugo dugosvirajuće izdanje Zelenog kačketa, podetikete u okviru kolektiva Pop depresija-Kišobran-Anderklas, posle debija šabačke grupe LU „Ne mogu ništa sam“.

„Proces rada bio je opsežniji u odnosu na prvi album. Nakon „Drugog mesta“ dobio sam neki buzz na sceni i upoznao ljude koji gotive moj zvuk i polako sam neke od njih uključivao u projekat. Pesme su i dalje nastajale u mojoj sobi, ali sam sada imao i jedan korak dalje. Imao sam pomagača Srđana koji je ostavio i svoj kreativni pečat. Bio je tu za aranžmane, mikseve i sve savete. Saradnja je većinski bila onlajn i radili smo na pesmama u bezbroj iteracija. Korak dalje je i angažovanje ostalih muzičara i prijatelja te se na albumu oseća i neki kolektiv benda iza kantautora. Stoga mi je jako drago da sam izašao iz zone komfora u odnosu na prvi album gde sam baš sve radio sam i dopustio da na trenutak neko drugi navodi volan,” objašnjava kako je tekao rad na albumu Niko Nikolić.

Privatni Indigo“ predstavlja jedan ozbiljan i marljiv rad na muzičkom izrazu. Kao na indigo papiru, Niko Nikolić scene iz života preslikava u pesme. On slaže velike oblande ekspresivnih i jednostavnih stihova i mota ih u besprekoran aranžmanski i muzički kolač. Indigo nam donosi svedočanstvo o svetu koji se tu i sada dešava u dva toka: jedan je tok ideja, fluidnosti, sentimentalnosti, drugi – nesnađenosti, žuljanja i akcije.

„Pravljenje muzike za mene je pravljenje „univerzuma“ gde su moje misli i osećanja prihvaćeni i imaju smisla. Odvajanje od realnog sveta gde su te stvari neretko potisnute. A objavljivanje muzike mi je kao poklon za slušaoca, otkrivanje sveta za nekog drugog da ga skapira,“ analizira motivaciju da se bavi muzikom Niko Nikolić.

Artwork: Isidora Vulić

Na jednom nivou „Privatni indigo“ duboko je lična ispovest umetnika koji želi nešto bitno da kaže, na drugom to je kombinacija sanjive melanholije, novotalasne teskobe i školskih pop zicera. Na trećem i svim ostalim nivoima to je igra bendža sa srpskim melosom ili struktura koje nisu pop ili fanki bas linije sa harmonikom uz sedam osmina letećih tonova i citata poznatih pesama ili sintova koji su slagani u prizore koji se kao prozori otvaraju u nama. Na kraju to su i aranžmani koji „grizu pop“ uz stadionske refrene. Mi vas pozivamo da otkrijete šta je „Privatni indigo“ za vas, lično i intimno.

Niko Nikolić na koncertima nastupa sa neuhvatljivim pratećim bendom Ništavila, a neretko sam ili u tandemu sa Lunom Škopeljom. Član je i grupe Laplander. Kada dođe jednom u vaš grad sam ili sa ekipom, učinite napor i idite na koncert, uživo Niko Nikolić je potpuno drugi univerzum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *