Foto Stefan Samandov

Skopski trio My Tear predstavlja drugi studijski album “Koga ne se sakame” (Kada se ne volimo), koji je od danas dostupan na YouTube-u i Bandcamp-u, tokom nedelje i na svim digitalnim platformama, a do kraja jeseni biće i na ploči kao zajedničko izdanje nezavisnih izdavača Corpus Delicti iz Makedonije, JaJaJa Records iz SAD-a i Pop Depresija iz Srbije.

“Koncept albuma je u principu moderna ljubav i šta ovaj svet danas radi da je uništi. Ne bih hteo da zvučim kao da sam nostalgičan prema nekim davnim vremenima kada je bilo bolje, pre svega nisam toliko mator tako da se onog boljeg i ne sećam, ali činjenica je da se danas svet tako brzo vrti da nema puno vremena za ljubav. Ovo je album za sve one čija ljubav je skoro izbledela, ali još uvek postoji uprkos svemu. Ona situacija, kad dođe nož do koske pa pomisliš na sve ono što vredi u životu… To je ta ljubav,” definiše ideju za nastanak albuma lider grupe Deni Krstev.

Foto Nikola Jovanović

My Tear čine Deni Krstev (glas i gitara), Kristijan Lafazovski (bubanj) i Nenad Trifunovski (bas), a rad na albumu “Koga ne se sakame” počeo je još pre pandemije. Pesme su se iskristalisale u poslednje dve godine tokom rada u skopskom Studiju 1060. Zanimljivo je da za vreme snimanja nisu korišćena pojačala, već je sve išlo preko amp simulatora. Druga zanimljivost je da je Kiko (Kristijan Lafazovski) bubanj za sve pesme snimio još dok one nisu bile završene… Uz dva singla – “Na starite stanici” i “Istoto go sakaš” – na albumu se nalazi još sedam pesama, među njima i jedna iz repertoara Fonije “Ovoj den”. Pesma koja je originalno objavljena na albumu “Mojot Pekol” (2013) po atmosferi se savršeno uklapala u koncept albuma, samo je sada snimljena sa potpuno različitim aranžmanom i u znatno nižem tonalitetu.

Naravno da je tokom snimanja i rada u studiju bio prisutan i spiritus movens balkanske andergraund scene Vasko Atanasoski, koji je pažljivo slušao demo snimke (kao pravi doajen makedonske kulture), davao ideje i na kraju učestvovao na aranžmanu pesme “Kosmodrom” (Vasko je kum pesme). Na singlu “Istoto go sakaš” gost je bio Deko (Dean Škartov) iz kultne skopske grupe Badmingtons.

“Naša ideja je bila da album zvuči kao moderna varijanta makedonskih bendova iz osamdesetih, kao što su Haos in Laos, Tokmu Taka, Padot na Vizantija, Mizar, Badmingtons… pa je Dekovo gostovanje bilo prava infuzija u tom smeru”, kaže Krstev.

2019. godine grupa My Tear objavila je istoimeni debitantski album (digital/LP) i krenula u jednu novu avanturu. Pet godina kasnije prekaljeni andergraund ratnici i članovi bendova Fonija, XAXAXA, FxPxOx, Bernays Propaganda i 21 vek su na novoj misiji i kada za koji mesec My Tear budu svirali u vašem gradu, učinite sebi nešto lepo i idite na koncert koji ćete baš dugo da pamtite.


Artwork: Филип Тасевски – Фиц

My Tear – Кога не се сакаме

A1 Брзам нагоре
А2 На старите станици
А3 Истото го сакаш
А4 Космодром

Б1 Кога не се сакаме
Б2 Овој ден
Б3 Нема ништо повеќе
Б4 Барем уште еднаш
Б5 Само сакам

My Tear се:
Дени Крстев – Вокал, гитара, синтисајзери
Ненад Трифуновски – Бас
Кристијан Лафазановски – Тапани, перкусии

Сите песни ги напиша Дени Крстев.
Аранжмани – My Tear (Космодром заедно со Васко Атанасоски).
Овој ден оригинално изведена од Фонија (2013)
Снимено, едитирано, миксано и продуцирано во Студио 1060 (септември 2022 – септември 2024) од Дени Крстев и Ненад Трифуновски.
Пиење кафе и слушање демо снимки – Доајенот на македонската култура, Васко Атанасоски.
Идејно решение и графичка обработка на омот – Филип Тасевски – Фиц.
Фотографија – Никола Јовановиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *